To moje ulubione ciasto śliwkowe na maślance ! Jest aromatyczne, wilgotne i długo utrzymuje świeżość. Po prostu musicie wypróbować !

śniadanie

Ciasto ze śliwkami na maślance

Składniki

  • 3 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maślanki (może być także jogurt natutalny albo pół na pół)
  • 1/2 szklanki delikatnej oliwy (może być olej)
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć)
  • 3 łyżki cukru połączonego z łyżką cynamonu
  • 1,5 kg śliwek

 Śliwki myjemy, kroimy na połówki i drylujemy. Osuszamy i wkładamy do miski, łączymy z cukrem waniliowym i cynamonem. Odstawiamy.

Żółtka oddzielamy od białek. Białka łączymy z solą i miksujemy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i żółtka i dalej miksujemy. Ucieramy na jak najniższych obrotach, wlewając powoli maślankę i oliwę.

Mąkę i proszek przesiewamy przez sito i wsypujemy do masy-mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy cukier waniliowy oraz aromat i jeszcze raz mieszamy.Natłuszczamy blachę i posypujemy odrobinę bułki tartej lub wykładamy formę papierem.  Wlewamy do niej ciasto i układamy śliwki-miąższem do góry. Pieczemy ok. 1h w 180 C.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udostępnij przepis!

Zostaw Odpowiedź