W kuchni lubię ucieczkę. Ucieczkę do świata pełnego smaków i aromatów. Do świata marzeń i niespełnionych nadziei. Lubię wyrabiać ciasto w takt dźwięków Astrud Gilberto i kroić pomidora, śpiewając „the look of love” Dusty Springfield. Lubię podrygiwać w trakcie mieszania sałatki i pić wino, dolewając je do garnka.

  Ale najbardziej lubię notatnik mojej prababci z przepisami, w którym ukryty jest uciekający czas. Jakby ktoś zamknął go w szkatułce. Delikatnie przekładając kartki zeszytu, na których atrament coraz bardziej blaknie, próbuje wskrzesić go zapachem tych potraw. Dziś zrobiłam wielkanocną babkę, której cytrynowy zapach unosi się w każdym zakamarku mojego domu. Ciasto jest niesamowicie wilgotne i cytrynowe. Przekonajcie się i zróbcie taką samą na wielkanocny stół 🙂

Na deser

Pyszna wilgotna babka mojej prababki

Składniki

  • 1/2kostki masła (100g)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru brązowego + mała torebka cukru waniliowego
  • 3 jajka (oddzielnie żółtka od białek)
  • 6 czubatych łyżek mąki pszennej ( ja użyłam 8)
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki zmielonych migdałów (nie ma w przepisie, ale ja dodałam)* opcjonalnie
  • sok z 1/2 cytryny (nie wyrzucać skórki) + skórka pomarańczowa z połowy pomarańczy opcjonalnie
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (moja babka dawała pół torebki)
  • szczypta soli
  • garść płatków migdałowych oraz skórki pomarańczowej do posypania

Przyrządzenie:

Najpierw oddzielamy żółtka od białek. Białka wstawiamy do lodówki. Mielone migdały łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia.

Masło ucieramy dodając po 1 żółtku, po 2 łyżki mąki, cukru i trochę mleka. Po wyczerpaniu składników dodajemy sok, skórkę z wyparzonej połówki cytryny, pomarańczy* i aromaty. Wyjmujemy białka z lodówki, wsypujemy odrobinę soli i ubijamy na bardzo sztywną pianę.

Dodajemy ją do całej masy i całość delikatnie mieszamy. Wlewamy do formy (silikonowej lub zwykłej natłuszczonej i oprószonej bułką tartą). Pieczemy w 200 C ok.30min (na sam koniec sprawdzamy wilgotność patyczkiem).

 Lukier:
-200g cukru pudru
-1 łyżka wrzącej wody
– sok z cytryny

Łączymy wszystkie składniki i energicznie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka-dodajemy więcej cukru pudru, jeśli zbyt gęsta- odrobinę soku oraz wrzątku. Polewamy na zimną babę i posypujemy płatkami migdałowymi oraz skórką z pomarańczy (jeśli lubicie).

Udostępnij przepis!

Leave a Reply