Myśląc o truskawkach, zauważam słońce. Czując ich zapach, widzę świat przez różowe okulary. Wgryzając się powoli w ich słodycz, cofam się i znów jestem dzieckiem. Zanurzam je w bitej śmietanie i macham nogami próbując dosięgnąć ziemi. Dziś nie chcę jej dosięgać. Wolę unosić się nad i jeść tą dziecięcą rozkosz.

Na Deser

MUS TRUSKAWKOWY NA KARMELOWYM SPODZIE

Składniki

  • 5 pojedynczych paluszków Twix ( jeśli mamy Twix extra to bierzemy 4 paluszki)
  • 2 opakowania herbatników Petit Beurre (możemy też użyć ciasteczek Digestive)
  • 60g roztopionego masła
  • 400g truskawek
  • 300 ml mocno schłodzonej śmietanki (30-36%)
  • sok z 1 cytryny
  • 1/3 szklanki cukru truskawkowego lub normalnego
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 płaskie łyżki żelatyny w proszku (łyżka o poj.15ml) + 1/4 wrzącej wody
  • kilka truskawek (do dekoracji)
  • ok.100 ml ubitej śmietanki 30-36% z 1łyżką cukru pudru (do dekoracji)
  • kostka białej czekolady do posypania

Ciastka dokładnie kruszymy (np. ugniatając w ręku i ubijając przez ściereczkę lub miksując). Batony kroimy na małe kawałki i dodajemy do reszty. Wlewamy roztopione masło i wszystko miksujemy, aż uzyskamy zbitą masę. Dno tortownicy (o średnicy ok.20-25 cm) wykładamy papierem i wypuszczamy go poza obręcz. Nakładamy masę i ubijamy ręką. Wstawiamy do lodówki.
W tym czasie wrzucamy do rondelka owoce, cukier oraz sok z cytryny. Czekamy aż truskawki będą miękkie ( gotujemy na małym ogniu). Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody i dokładnie mieszamy. Mus miksujemy na puree i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Odstawiamy do wystygnięcia.
Śmietanę ubijamy na sztywno (z dodatkiem cukru pudru) i dodajemy ją do całkowicie schłodzonego sosu truskawkowego. Delikatnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę.
Wlewamy ją na twixowy spód i wstawiamy do lodówki, żeby stężała (na kilka godzin lub całą noc).

Dekorujemy tuż przed podaniem.

Udostępnij przepis!

Zostaw Odpowiedź