„Sprzedać coś za miskę soczewicy” po dzień dzisiejszy oznacza sprzedać coś wartościowego za niewielką cenę. To zdanie jednak nie dotyczy chyba tej miski…

Koniecznie wypróbujcie !

Na lunch

Miska soczewicy z suszonym pomidorami

Składniki

  • 1/2 szklanki brązowej soczewicy
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku (możemy pominąć jeśli nie lubimy)
  • 2 ząbki czosnku
  • garść świeżych liści bazylii
  • puszka pomidorów w puszce
  • ok.7 suszonych pomidorów
  • 1/3 słoiczka kaparów
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 brokuła
  • sezam do posypania (opcjonalnie)

Na głębokiej patelni lub w rondlu z grubym dnem siekamy i szklimy cebulę na łyżce masła.

W międzyczasie dodajemy posiekany czosnek. Mieszamy i uważamy, żeby nie przywarł do dna i nie spalił się. Dodajemy pomidory z puszki oraz zioła. Płuczemy soczewicę na sitku i dorzucamy ją do reszty. Wlewamy 1 szklankę wody, zmniejszamy ogień i przykrywamy. Dodajemy pokrojone suszone pomidory oraz kapary. Zostawiamy na ok.40 min, do czasu wchłonięcia wody lub do czasu kiedy soczewica będzie miękka- co jakiś czas całość mieszając. Umyte różyczki brokuła gotujemy osobno (najlepiej na parze ok. 7min na „al dente”)..
Kiedy już całość będzie miękka, przekładamy do miski/na talerze, dodajemy różyczki brokuła i posypujemy sezamem…

Możemy podawać jako danie samo w sobie lub dodatek do mięs, czy też ryb.

Udostępnij przepis!

Zostaw Odpowiedź