Moje Lawendowe pole pachnie nadzieją. Kolor śliwki przeplata się z zapachem snów ukrytych w poduszce. Słońce praży moje ramię, a ja ugniatam fioletowe ziarnka w mące. Łączę zapach snu i nadziei i modlę się o lepsze jutro..o kolorze Lawendy.

śniadanie

Kruche ciasteczka z lawendą

Składniki

  • 200g mąki zwykłej + 50g mąki krupczatki
  • 50g zmielonych migdałów
  • 100g cukru pudru (jeśli wolimy zdrowszą wersję, możemy zastąpić go miodem, syropem z agawy lub ksylitolem)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka lawendy
  • 1 jajko (wolny wybieg)
  • 130g masła

Miękkie masło mieszamy z cukrem. Dodajemy przesianą mąkę, sproszkowane migdały, jajko oraz szczyptę soli. Dosypujemy lawendę. Wyrabiamy masę i kształtujemy z niej kulę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na noc. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 1cm i wycinamy ciasteczka. Możemy również uformować ciastko w kształcie wałka i kroić w plastry. Pieczemy ok.10-15 minut w 200C, aż do momentu kiedy będą złote.

Udostępnij przepis!

Leave a Reply