Na obiad lub przystawkę

Pyszna pizza bez drożdży

To mój ulubiony przepis na pizzę bez drożdży. Koniecznie wypróbujcie i dajcie znać jak poszło 🙂
p.s
na poprzednim blogu rozpisałam się, lecz niestety nie skopiowałam tekstu i tak pozostał tylko sam przepis 🙁

Na obiad i lunch

Pyszna pizza bez drożdży

Składniki

  • 300g mąki (NA CIASTO)
  • 2/3 szklanki letniej wody lub mleka (NA CIASTO)
  • szczypta soli, ziół prowansalskich i rozmarynu lub tymianku i (NA CIASTO)
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego (NA CIASTO)
  • sos pomidorowy (gotowy lub z przepisu poniżej)
  • kulka mozzarrelli lub 1/2 szklanki startego sera (NA WIERZCH PIZZY)
  • kilka plasterków salami (NA WIERZCH PIZZY)
  • pomidor (NA WIERZCH PIZZY)
  • 1/3 cukinii (NA WIERZCH PIZZY)
  • kilka listków rukoli (NA WIERZCH PIZZY)
  • 2 plasterki podsuszonejj szynki (typu prosciutto) (NA WIERZCH PIZZY)
  • oliwki (NA WIERZCH PIZZY)

Z podanych składników, ugniatamy ciasto. Wskładamy do suchej miski i przykrywamy ściereczką.
W tym czasie przygotowujemy sos (chyba, że używamy gotowego).
SOS
Sos:
– sos pomidorowy (gotowy lub z przepisu poniżej)
– 2 duże pomidory (sparzone, bez skórki)
– 2 cebule
– 1/2 kieliszka czerwonego wina
– 5 ząbków czosnku
– 1/2 pęczka świeżej bazylii
– łyżeczka suszonych ziół prowansalskich oraz oregano
– 1łyżka pesto
– sól i świeży pieprz

Cebulę szklimy na złoto. Z pomidorów zdejmujemy skórkę (sparzamy wcześniej we wrzątku i nacinamy krzyżyk). Kiedy cebula będzie miękka, dodajemy pomidory oraz wyciskamy czosnek. Chwilę podsmażamy na większym ogniu. Dolewamy wino, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem ok.20min. W tym czasie szatkujemy zioła. Dodajemy je na koniec, wraz z pesto. Solimy i pieprzymy do smaku. Możemy również dodać łyżeczkę sosu sojowego. Studzimy przed nałożeniem na ciasto. Resztę sosu możemy użyć do makaronu lub zapiekanek

Pizza:
Pomidora, mozzarellę oraz cukinię kroimy na plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce. Ciasto nakładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy na cienki placek.Nakładamy schłodzony sos, cukinie, oliwki, pomidory i ser na przemian.
Pieczemy ok.15-20min w 220 C. Na sam koniec układamy kawałki szynki (zostawiając kilka kawałków do dekoracji).
Przed podaniem, nakładamy listki rukoli oraz świeżą szynkę.

Udostępnij przepis!

3 Responses to
  1. Kasia

    Zrobiłam ciasto z przepisu i niestety 100% klapa. Na pewno wszystkie składniki i proporcje są właściwe? Taka sama ilość wody do mąki = wszystko pływa. Po dodaniu duuużo wiecej mąki, żeby osiągnąć właściwą konsystencję = ciasto niezjadliwe.

    1. Kulinarna Fuzja

      Hej Kasiu, dzięki za komentarz. Dziwne, robiłam ją kilka razy i moi znajomi także. Zmienię w takim razie proporcję składników. Przykro mi, że ciasto Ci nie smakowało. Proszę, nie zrażaj się i korzystaj z mojego bloga 🙂

  2. Wow, takie przepisu szukałam dzisiaj przez dłuższy czas 🙂 Na zdjęciach pizza prezentuje się bardzo elegancko i tak… smakowicie! Wypróbuję koniecznie ten przepis!

Zostaw Odpowiedź