Co ma moda do gotowania? Myślicie, że mało? Może nawet nic?
Ja niedawno odkryłam,że te dwie, na pozór odmienne dziedziny, mają ze sobą wiele wspólnego. Nosicie czasem miętowe sukienki bezowe? A może lubicie małą czarną na śniadanie?
Co prawda, każde z tych słów kojarzy się z ubiorem, ale czy nie mówi także o jedzeniu?
Czy jedzenie to nie moda? Dziś wszyscy jesteśmy wegetarianami, jutro weganami. Za kilka lat przestaniemy jeść masło, aby po kilku latach stwierdzić, że zamiast tego nie powinniśmy jeść soi. I tak w kółko.
Ale póki co zajadam się pysznym ciastkiem z truskawkami i nie zamierzam go nikomu oddawać 🙂

Oto przepis na moje ukochane ciasto truskawkowe. Najlepsze jakie jadłam ! Zaskakująco wilgotne.W towarzystwie słodkich truskawek i chrupiącej kruszonki. Cukier truskawkowy możecie znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością lub lepiej wyposażonych delikatesach, nie jest on niezbędny, więc spokojnie możecie go zastąpić cukrem z prawdziwą wanilią lub brązowym.

Na Deser lub Śniadanie

Wilgotne ciasto z truskawkami

Składniki

  • 200g mąki
  • 50g zmielonych migdałów (na puch)
  • 200g masła
  • 3 jajka z wolnego wybiegu (w temp.pokojowej)
  • 110g cukru pudru + po czubatej łyżce cukru waniliowego i truskawkowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 450g truskawek
  • odrobina masła do posmarowania
  • KRUSZONKA :
  • 70 mąki
  • 50g cukru (ja używam brązowy)
  • 50g masła
  • garść migdałów
  • cukier truskawkowy( lub zwykły) i puder do posypania

Awokado  obieramy ze skórki i wkładamy do miseczki. Szatkujemy bazylię i czosnek i mieszamy w awokado. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami.

Robimy jajka w koszulkach- zagotowujemy wodę w rondelku. Dodajemy łyżkę octu. Kiedy zacznie wrzeć zmniejszamy ogień, tak aby po bokach pojawiały się bąbelki. W miejsce, gdzie nie ma bąbelków wbijamy jajko, z bardzo małej odległości. Delikatnie zwiększamy ogień, żeby się gotowało ,ale nie za mocno. Gotujemy 2 min i wyjmujemy, za pomocą łyżki cedzakowej.

Chleb smarujemy delikatnie masłem ( jeśli chleb jest ciepły- masło się fajnie nam rozpuści), nakładamy mus z awokado, szynkę parmeńską oraz jajka w koszulkach. Dekorujemy szczypiorkiem, listkami bazylii, oliwkami.

Pycha!

Udostępnij przepis!

Zostaw Odpowiedź