Całe dnie w kuchni, Aretha Franklin w odbiornikach, stos książek niechlujnie ułożony po całym mieszkaniu, podwyższone ciśnienie we krwi i mocno bijące serce.
To wszystko za sprawą drugiego występu w DD TVN, w którym tym razem gotowałam potrawy z olejem rzepakowym w roli głównej.
Z tego powodu dzielę się z Wami moim ciastem marchewkowym, które miało swój debiut telewizyjny we wtorek (4.03.2014) w TVN 🙂

na śniadanie i deser

Pyszne ciasto marchewkowe z figami bez cukru

Składniki

  • 2 szklanki marchewki startej na dużych oczkach
  • 2 szklanki przesianej mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 70-100g suszonych fig
  • 120ml soku jabłkowego
  • 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki miodu gryczanego lub innego (możemy również dodać zamiast tego syrop klonowy juz syrop z agawy)
  • duża garść orzechów laskowych (przekrojonych na pół) i suszonej żurawiny lub rodzynek
  • plasterek gruszki z ogonkiem do dekoracji

Figi gotujemy w soku jabłkowym ok.30min. Studzimy i miksujemy na pure.

Jajka ubijamy na parze. Dodajemy do nich  reszte składników wraz z puree. Mieszamy i wlewamy do natłuszczonej tortownicy. Na środek nakładamy plasterek gruszki. Pieczemy 1h w 180C  (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy w środku jest gotowe). Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Udostępnij przepis!

Leave a Reply