Lubię powolne poranki, kiedy zamiast owsianki ucieramy ciasto na śniadanie. W domu pachnie gruszkami i imbirem. Nie ma tu żadnej specjalnej filozofii. Wrzucamy do miski, ucieramy i pieczemy. Najlepiej nam wychodzi jednak jedzenie.
Następnym razem zrobimy od razu dwie keksówki

Na śniadanie i deser

Ucierane ciasto orkiszowo gruszkowe z imbirem i cynamonem

Składniki

  • 180g mąki orkiszowej
  • 180g masła
  • 3 jajka z wolnego wybiegu
  • dwie duże gruszki
  • pół szklanki cukru brązowego (można zastąpić ksylitolem-wtedy dodajmy ok 3/4 szklanki)
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia lub (jeśli chcemy bardzo wyrośnięte) 2 łyżeczki
  • kawałek imbiru starty na małych oczkach (ok.2 łyżki)
  • 1 łyżka cynamonu

Gruszki obieramy. Kroimy na grubsze plastry,kilka środkowych plasterków zostawiamy na wierzch ciasta do dekoracji. Resztę plastrów kroimy w kosteczkę.
Keksówkę smarujemy masłem.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i cynamon. Dodajemy masło, cukier/ksylitol, miód, roztrzepane jajka, imbir. Ucieramy za pomocą miksera.Na koniec dodajemy pokrojone gruszki. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej keksówki i pieczemy w 180C ok.40 minut (aż do suchego patycza, więc może być dłużej) 🙂 

Udostępnij przepis!

2 Responses

Leave a Reply