Sobotni wieczór od dziecka kojarzył mi się z dobrym filmem. Mama wrzucała suche ziarna kukurydzy do garnka, a kiedy zapomniała go przykryć, po chwili wybuchały jak szalone aż po sufit. Co prawda, w niebezpiecznym wieku, jakim był wiek gimnazjalny tudzież licealny, sobotnia noc wiązała się z przyodzianiem czerwonych szpilek i tańcem do białego rana. Kilka lat upłynęło, a z Signor Fly’em pokochaliśmy nasze ciepłe koce, pod którymi okrywamy się w weekendowe filmowe wieczory i porzuciliśmy wyprawy do klubów na rzecz ciepłego popcornu w różnych wariantach. 

I choć przepisów na karmel jest wiele, to i tak najbardziej lubię ten.

Dziś wariant dla leniwych, czyli popcorn o smaku krówkowym! 
Na Oscary

Krówkowy popcorn

Składniki

  • POPCORN
  • 200g ziaren kukurydzy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła (opcjonalnie)
  • SOS KRÓWKOWY
  • 140g krówek
  • 6 łyżek mleka
Do garnka wrzucamy masło. Czekamy, aż się roztopi i wlewamy olej. Wrzucamy kukurydzę. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy na średnim ogniu. Jeśli nie chcemy być zaatakowani przez latające ziarna, natychmiast musimy przykryć garnek pokrywką. Co jakiś czas lekko potrząsamy go, aby kukurydza nie przywarła do dna. Popcorn nagle zacznie strzelać, a gdy całkowicie przestanie od razu przekładamy do miski.
 
Sos: 
Krówki dzielimy na mniejsze części i dodajemy je do garnczka z mlekiem. Gotujemy na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty, jedwabisty sos. Co jakiś czas mieszamy !
Do powstałej masy dorzucamy wystudzony popcorn, który mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czekamy do wystygnięcia i przekładamy do miski. 
 

Jeśli chcemy wytrawny popcorn- go garnka z gotowym, ciepłym popcornem dorzucamy sól, odrobinę masła i całość mieszamy.

Udostępnij przepis!

Zostaw Odpowiedź