Jeżeli istnieją dobre uzależnienia to niewątpliwie jednym z nich jest moje śniadanie. Niezależnie od pory roku czy dnia, poranny rytuał zaczyna się bardzo podobnie (wyjątkiem są niekiedy jedynie „jajeczne”sobotnie poranki). Łagodny głos, śpiewający „life is perfect today. I wouldn’t wanna spend it any other way..” drastycznie wybudza mnie z krainy kolorowych i dziwacznych snów. Włócząc powoli nogami nastawiam kilka łyżek płatków owsianych, zaparzam zieloną herbatę i z ogromnym kubkiem idę do łazienki. Dwa kwadranse starczają na wyzwolenie we mnie energii niezbędnej do życia na następne 12 godzin życiowej bieganiny.

I w tym miejscu zaczyna się moja ulubiona część dnia. Gorące i miękkie płatki wlewam do różowej miseczki, zalewam jogurtem, dodaję wszystkie sezonowe owoce dostępne pod ręką i dorzucam ogromną garść mojej domowej granoli. Bez tej mieszanki nie uznaję żadnego udanego dnia.

Skoro o granoli mowa czy próbowaliście kiedyś zdrowego jabłecznika? Taką pod chrupiącą warstwą Granoli z dużą ilością orzechów? Idealny na śniadanie, słodki lunch, deser, a i nawet na kolację 🙂

 

Na śniadanie i deser

Jabłecznik/Szarlotka z gruszkami i z domową Granolą

Składniki

  • CIASTO (spód)
  • 350g mąki (ja używam jasnej orkiszowej, ale możecie wykorzystać taką jaką lubicie)
  • 200g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru waniliowego (możecie również wykorzystać ksylitol)
  • JABŁKA (jeśli brak nam czasu możemy użyć gotowych)
  • 800g jabłek (wychodzi ok 5sztuk)
  • 2 średnio dojrzałe gruszki
  • 2 banany
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka cynamonu (ja używam zawsze więcej, bo jestem cynamoholiczką- możecie pominąć lub dodać mniej)
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1 łyżka masła (może być olej kokosowy lub masło orzechowe)
  • GRANOLA
  • 1/2 szklanki płatków owsianych i 1/2 płatków orkiszowych (można użyć całą szklankę owsianych)
  • duża garść posiekanych suszonych śliwek, moreli, żurawiny i dwie garście rodzynek
  • 1 lub 2 łyżki siemienia lnianego ( w ziarenkach)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju
  • garść migdałów i orzechów laskowych

Składniki na ciasto łączymy i formujemy kulę. Zawijamy w przezroczystą folię i wkładamy na min. 30min do lodówki. W tym czasie obieramy owoce i ścieramy na tarce. Możemy także pokroić na mniejsze kawałki. Gotowe wrzucamy do garnka wraz z łyżką masła i przyprawami. Gotujemy na małym ogniu. Co jakiś czas mieszamy. Formę do ciasta smarujemy masłem i obficie posypujemy bułką tartą, kaszą  lub otrębami. Wykładamy ciasto, nakłuwamy dno widelcem i pieczemy w 180C ok.15min. Po tym czasie wyjmujemy, studzimy i układamy owoce. W osobnej misce łączymy składniki na granolę i kładziemy ją na wierzch ciasta.

Zwiększamy piekarnik do 200 i pieczemy jeszcze ok.20min, aż z wierzchu będzie zarumieniona.

Podajemy na zimno lub na ciepło. Na śniadanie, deser lub kolację 🙂

UWAGA: Jeśli nie macie czasu na przygotowywanie jabłek,a  ciasto  kruche trzymacie zawsze na wszelki wypadek w zamrażalniku, polecam użycie gotowych jabłek ze słoiczka. Możecie wybrać dwa warianty. Z cynamonem lub bez.  Wtedy wystarczy tylko podpiec spód, ułożyć jabłka, naszą granolową mieszankę i zapiekać ok. 15-20min !

Udostępnij przepis!

Leave a Reply