Jeżeli istnieją dobre uzależnienia to niewątpliwie jednym z nich jest moje śniadanie. Niezależnie od pory roku czy dnia, poranny rytuał zaczyna się bardzo podobnie (wyjątkiem są niekiedy jedynie „jajeczne”sobotnie poranki). Łagodny głos, śpiewający „life is perfect today. I wouldn’t wanna spend it any other way..” drastycznie wybudza mnie z krainy kolorowych i dziwacznych snów. Włócząc powoli nogami nastawiam kilka łyżek płatków owsianych, zaparzam zieloną herbatę i z ogromnym kubkiem idę do łazienki. Dwa kwadranse starczają na wyzwolenie we mnie energii niezbędnej do życia na następne 12 godzin życiowej bieganiny.
I w tym miejscu zaczyna się moja ulubiona część dnia. Gorące i miękkie płatki wlewam do różowej miseczki, zalewam jogurtem, dodaję wszystkie sezonowe owoce dostępne pod ręką i dorzucam ogromną garść mojej domowej granoli. Bez tej mieszanki nie uznaję żadnego udanego dnia.
Skoro o granoli mowa czy próbowaliście kiedyś zdrowego jabłecznika? Taką pod chrupiącą warstwą Granoli z dużą ilością orzechów? Idealny na śniadanie, słodki lunch, deser, a i nawet na kolację 🙂
Składniki na ciasto łączymy i formujemy kulę. Zawijamy w przezroczystą folię i wkładamy na min. 30min do lodówki. W tym czasie obieramy owoce i ścieramy na tarce. Możemy także pokroić na mniejsze kawałki. Gotowe wrzucamy do garnka wraz z łyżką masła i przyprawami. Gotujemy na małym ogniu. Co jakiś czas mieszamy. Formę do ciasta smarujemy masłem i obficie posypujemy bułką tartą, kaszą lub otrębami. Wykładamy ciasto, nakłuwamy dno widelcem i pieczemy w 180C ok.15min. Po tym czasie wyjmujemy, studzimy i układamy owoce. W osobnej misce łączymy składniki na granolę i kładziemy ją na wierzch ciasta.
Zwiększamy piekarnik do 200 i pieczemy jeszcze ok.20min, aż z wierzchu będzie zarumieniona.
Podajemy na zimno lub na ciepło. Na śniadanie, deser lub kolację 🙂
UWAGA: Jeśli nie macie czasu na przygotowywanie jabłek,a ciasto kruche trzymacie zawsze na wszelki wypadek w zamrażalniku, polecam użycie gotowych jabłek ze słoiczka. Możecie wybrać dwa warianty. Z cynamonem lub bez. Wtedy wystarczy tylko podpiec spód, ułożyć jabłka, naszą granolową mieszankę i zapiekać ok. 15-20min !