Jesień kojarzy mi się z zapachem świeżych grzybów, kwaśnym smakiem czerwonych jabłek i słodkimi powidłami. I choć za oknem to jeszcze lato, to odgrzebuje swoje sprawdzone przepisy na rozgrzewające kolacje. Dziś na talerz lądują pieczarki portobello. Historycznie, to właśnie one pojawiły się na rynku jako pierwsze, jednakże popularna biała odmiana wyparła je na długi czas.  Paradoksalnie to te pierwsze mają intensywniejszy smak i z racji dużych, rozłożystych kapeluszy świetnie nadają się do nadziewania warzywami. Jest to świetna alternatywa dla wegetarian, bo jak sami o nich mówią, w smaku bardzo przypominają pieczone mięso.
 Ja dziś przedstawiam Wam najprostszy przepis na szybkie pieczone Portobello z marynowanym tofu zapiekane pod mozzarellą Galbani. Jest to mój kolejny przepis z jej wykorzystaniem. Poprzedni przepis znajdziecie tutaj.

Na obiad i przekąskę

Portobello z pysznym nadzieniem z tofu i mozzarelli

Składniki

  • opakowanie pieczarek Portobello (ok 3-5sztuk, w zależności od wielkości kapeluszy)
  • 2 cebule (można zastąpić porem)
  • kostka naturalnego tofu + sos sojowy do marynaty
  • opakowanie mozzarelli Galbani 125g
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • sól, pieprz
  • masło lub olej do smażenia
  • szczypiorek lub inne zioła do dekoracji
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)

Tofu kroimy w kostkę i  (najlepiej zostawić na noc) zalewamy sosem sojowym. Zostawiamy na kilka godzin.

Gotujemy jajka na twardo (ok.10min). Pieczarki oczyszczamy za pomocą szczoteczki lub gąbki. Wydrążamy środek z każdej pieczarki, tak aby nie uszkodzić kapeluszy i siekamy go . Cebulę/pora kroimy w kostkę/paski. Dodajemy posiekany czosnek. Podsmażamy na maśle lub oleju, a po chwili dodajemy posiekane pieczarki. Smażymy, aż cebula zrobi się miękka. Dodajemy jajka pokrojone w kostkę i odsączone tofu. Doprawiamy do smaku. Farsz nakładamy do wydrążonych kapeluszy. Mozzarellę kroimy na plastry i układamy na farsz. Pieczemy w 180 C przez ok. 15-20 min. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem lub innymi, ulubionymi ziołami.

 

Udostępnij przepis!

Zostaw Odpowiedź