Uwielbiam tą eksplozję wiosennych smaków w Święta. Jajka smakują inaczej niż w sobotni poranek, ostry chrzan agresywnie, a zarazem przyjemnie atakuje nozdrza, mazurek przełamuje swą słodkość kruchym aksamitnym spodem, a delikatna babka polana białą czekoladą pozostawia rozkoszny posmak Wielkanocy.
Łapczywie oblizuje słodkie palce i ze smutkiem patrzę w kalendarz…najbliższa taka uczta dopiero na białe Święta.
Na deser
Kokosowe babeczki z białą czekoladą
Składniki
120g mąki pszennej
120g mąki ziemniaczanej
4 jajka
70g wiórków kokosowych
1 szklanka oleju (lub 150g masła)
1/2 szklanki mleka kokosowego
1/2 szklanki likieru kokosowego (może być też inny)
230g cukru pudru
2 duże garście suszonej żurawiny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
tabliczka białej czekolady do polania
Piekarnik nastawiamy na 180C
Dwa rodzaje mąki przesiewamy wraz z proszkiem do dużej miski. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Oddzielnie ucieramy jajka z cukrem. Wlewamy olej (lub rozpuszczone i przestudzone masło) i mleko kokosowe wraz z likierem. Masę łączymy z mąką i mieszamy, aż składniki połączą się ze sobą. Na koniec dodajemy żurawinę. Całość mieszamy i przekładamy do natłuszczonych foremek/ formy.
Pieczemy do suchego patyczka ok.40 min (należy uważać ,aby nie przesuszyć ciasta).
UWAGA: Babka w dużej formie potrzebuje nieco więcej czasu niż babeczki w mniejszych formach. Jeśli pieczemy jedną dużą babę zostawmy ją na ok.50, a babeczki sprawdzamy już po 30minutach.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ostudzone babeczki/babę.