Stosy przepisów i zdjęć wysypują się z komputerowego dysku. Fotografie jedzenia przeplatają się ze zdjęciami krasnoludka bawiącego się w porannej rosie, a ja nieustannie gonię uciekające godziny. Ostatnio mało mnie tu było. Pomiędzy gotowaniem wywaru i pieczeniem zdrowych ciastek dla Bunia działam z marką OLE!

 Tak powstała niezawodnie szybka i aromatyczna sałatka z kuskus, bekonem i oliwkami.

Moja ulubiona!

Na obiad

Prosta letnia sałatka z bekonem, oliwkami i jajkiem

Składniki

  • 200g kaszy kuskus
  • ok.6 plasterków boczku ( w zależności od upodobań)
  • 6 suszonych pomidorów (polecam Ole!)
  • 1/3 słoiczka zielonych oliwek Ole!
  • garść świeżych liści bazylii
  • 2 jajka (wolny wybieg)
  • garść pomidorków koktajlowych i rukoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy + 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
  • ulubione przyprawy (no, zioła prowansalskie), sól i pieprz

Jajka gotujemy na twardo( 8-9min od zagotowania).Kaszę zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na ok.10min. Na suchej patelni smażymy boczek, aż odpowiednio zbrązowieje. W między czasie kroimy suszone pomidory, pomidorki koktajlowe i dodajemy je do przygotowanej kaszy. W małej szklance łączymy oliwę z olejem i wyciśniętym czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem i całość wlewamy do kuskus. Mieszamy. Dorzucamy posiekane listki bazylii. Boczek kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do sałatki. Dorzucamy oliwki. Przed podaniem dodajemy rukolę. Na wierzch układamy po kilka oliwek, większy kawałek bekonu i przekrojone jajka.

Udostępnij przepis!

Leave a Reply