Jestem ogromną szczęściarą. Nie muszę się gimnastykować przy karmieniu mojego dziecka. Latanie w powietrzu łyżeczkami samolocikami i brumbrumami widelczykami to nie dla nas. Ale, ale….ma to i swoje minusy. Sczególnie kiedy masło traktuje się jak bułkę i je je w całości, ziarenka gruboziarnistej soli wyjada się z podłogi czy zabija się o ostatni łyk gorzkiej kawy. Nie wiem czy to normalne, ale tłumaczę to chęcią poznania nowych smaków i niezwykłymi zdolnościami, których nie potrafię nazwać:D. Skłamałabym mówiąc, że Buniek kocha każde warzywo i nie ma swoich słabszych dni, kiedy jadłby tylko bułki i banany.
Tak więc kiedy natknęłam się na przepis na warzywne muffinki, wiedziałam że będzie to strzał w dziesiątkę. My nazywamy je kolorowymi śniadaniowymi bułeczkami. Możecie zrobić je wieczorem, aby mieć na szybkie śniadanie lub lunch do szkoły czy pracy. Idealnie sprawdzą się także w podróży. Napakujcie do nich duuużo warzyw i przypraw !

Przepis zainspirowany przepisem na bułeczki z szynką z książki Lidla „Rodzinna kuchnia Lidla”

Na śniadanie i kolacje

Muffinki z dużą ilością warzyw

Składniki

  • 300g mąki (można użyć orkiszowej, pomieszanej lub bezglutenowej )
  • 100g twardego sera
  • 150g szynki w kawałku
  • ok. poł słoiczka susoznych pomidoróww oleju + 70ml oleju ze słoiczka
  • 2 jajka (wolny wybieg)
  • 300ml mleka (może być roślinne)
  • ulubione warzywa (ja używam papryki- można pomieszać żółtą i czerwoną, 1/3 główki brokuła, małą cukinię)
  • sól, pieprz, pół łyżeczki papryki w proszku i ziół prowansalskich
  • garść posiekanej świeżej bazylli
  • 1-2 ząbki czosnku (można pominąć)

Ser ścieramy na tarce. Brokuła dzielimy na małe części i blanszujemy (przelewamy wrzątkiem i wkładamy na chwilę do lodowatej wody). Warzywa kroimy w kosteczkę, podobnie jak szynkę (bez skóry) i suszone pomidory.
Jajka wbijamy do dużej miski i ubijamy mikserem. Dolewamy olej i mleko. Doprawiamy. Dodajemy ser, suszone pomidory i szynkę. Mieszamy. D Przesiewamy mąkę z proszkiem i dosypujemy do masy. Dodajemy warzywa. Całość delikatnie mieszamy (nie trzeba dokładnie). Przekładamy do formy na muffinki do papilotek (silikonowych lub papierowych). Pieczemy z termoobiegiem w 170 C (bez termoobiegu w 190C) przez ok.30min.

Udostępnij przepis!

1 Response

Zostaw Odpowiedź