Chłodnik tym razem z ogórków, cukinii i rzodkiewek ! Idealny na upał. Wystarczy wieczorem przyrządzić i wstawić do lodówki. A na drugi dzień chłodzić się miseczką warzywnej zielonej bomby !

Obiad

Chłodnik ogórkowy z cukinią i rzodkiewką

Składniki

  • 1 mała cukinia
  • 1 duży ogórek szklarniany (może być kilka gruntowych)
  • 3-4 ogórki małosolne
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • ok.300-400 jogurtu naturalnego (płynnego) + 400-500ml maślanki
  • zioła (pęczek koperku i drobnego szczypiorku)
  • DODATKI (jajka,grzanki lub ziemniaczki pure)
  • garść świeżych liści bazylii (opcjonalnie)

Warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Ścieramy na grubej tarce. Rzodkiewki oraz ogórki małosolne kroimy w kosteczkę. Koperek drobno siekamy. Jogurt i maślankę łączymy ze sobą. Dodajemy wyciśnięty czosnek. Do masy dorzucamy warzywa(ogórki, cukinie, rzodkiewki). Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.Dodajemy łyżeczkę soku z cytryny. Wrzucamy koperek. Wkładamy do lodówki na min.2h (polecam chłodzić całą noc). Podajemy z grzankami, jajkami lub ziemniaczkami (pure). Przed podaniem dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i bazylią (opcjonalnie).

 

Udostępnij przepis!

Zostaw Odpowiedź