O TYM JAK POKOCHAŁAM GRILLA w ciągu jednego dnia
Mówiąc bardzo szczerze..nigdy nie lubiłam grilla. Kochałam atmosferę spotkań ze znajomymi podczas grillowania, lejące się procenty i widok tlącego się ognia, ale przerażała mnie ilość tłuszczu kapiącego z kiełbasek, golonek i innych mięsiw. Jako, że na przysłowiowej diecie jestem od kiedy pamiętam, zadawalałam się kawałkiem zwęglonej kromki chleba, no i na wpół surowym ziemniakiem.
Ale,ale….. wszystko się zmieniło ponad tydzień temu, kiedy miałam okazję spędzić cały piękny, słoneczny dzień na drugich warsztatach z marką Kamis w Cook Up studio(relacje z pierwszych warsztatów przeczytaj tutaj). Wraz z Szefem Kuchni Kamis Maciejem Wawryniukiem przyrządziliśmy grillowane dania zupełnie odbiegające od tych klasycznych, znanych nam wszystkim. Na liście nie było ani kiełbasek, ani golonek. Zamiast nich pojawił się łosoś z berberysem i brązowym cukrem na deskach z drzewa cedrowego,skrzydełka w koreańskim stylu, grillowane steki z arbuza, a nawet ciasto- braai pie z boczniakami i wołowiną- przepisy na wiele dań warsztatowych znajdziecie na dole wpisu. Do dań przyrządziliśmy także wiele pysznych sosów.
Przyrządzenie naszych potraw nie zajęło dużo czasu, za to efekt był powalający. Wszystko z dodatkiem dużej ilości aromatycznych i kolorowych przypraw- Z racji, że każdą, wymarzoną przyprawę mieliśmy pod ręką nie żałowaliśmy w ich dosypywaniu. Każdy z nas miał za zadanie zrobić wyznaczone jedno/ dwie potrawy lub mieszanki do marynaty. Ja wylosowałam łososia i aromatyczną mieszankę z berberysem, więc jeszcze miałam czas na podjadanie innym z talerza (do dziś nie wiem jak udało mi się przeturlać do domu). Pauli z bloga Wilk Syty przypadło najkrwawsze zadanie z krwiście czerwonymi skrzydełkami, które jak się później okazało, warte było poświęcenia 😀 Chłopaki ErVegan i BlendMan zajęli się wegańskimi przepisami, Lena z Przepisów Tradycyjnych przygotowywała przepisy z 1856r, dziewczyny z Make Cooking Easier zrobiły między innymi pyszny sos z pestek dyni i chilli, Paulina ze Smakowitego Kąska grillowała sandacza, Paula z Mojej Pasji Smaku wylosowała mój ukochany braai z boczniakami i wołowiną, a Magiczny Składnik zajął się między innymi żeberkami. Oczywiście wszyscy robiliśmy o wiele więcej, ale skleroza skutecznie spowalnia moją kartę pamięci :/
Po powrocie zafascynowana nowymi smakami, postanowiłam zrobić powtórkę z rozrywki i stworzyłam swoją wariację –pieczony łosoś z pieprzem cytrynowym i winegretem curry na grillowanym marynowanym tofu z grillowanymi marchewkami w sosie pomarańczowym. Brzmi skomplikowanie, a przyrządzenie zajmuje max pół godziny 🙂
Na następnym grillu zaskoczcie znajomych oryginalnymi pomysłami ! A jeśli nie macie grilla….zawsze zostaje patelnia grillowa !
Marynata piwna do żeberek
Berberys z chilli i kardamomem (do ryb i drobiu)
1.Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki
2.Idealna propozycja do grillowanych ryb i drobiu
Azjatyckie Pesto
Posiekane migdały zmiksuj razem z pozostałymi składnikami.
Krewetki z azjatyckim pesto
Marynata w korańskim stylu do skrzydełek
Braai Pie z boczniakami i wołowiną
Konfitura z czerwonej cebuli :
Cebule pokrój w cienkie piórka, i podsmaż na maśle. Dodaj ocet, goździki,pieprz. Duś na wolnym ogniu 30min, podlewając wodą. Pod koniec dodaj sól i majeranek.
Sandacz z rusztu (przepis pochodzi z 1856r z „Kuchni Polskiej“ Józefa Schmidta)
„Oczyszczonego i wysolonego sandacza pokraj w zwyczajne dzwonka,powybieraj z nich ości i kości, i wytrzyj każde dzwonka na sucho serwetą. Zasmaż na maśle parę cebul drobno siekanych, rozbij parę jaj o rozmieszaj z tą wychłodzoną cebulą z masłem. Maczaj wtem rybę, posypuj tartą bułką, ułóż na wysmarowanym ruszcie i piecz przed wydaniem z obu stron na rumiano; a gdy gotowe ułóż na półmisku i wydaj; osobno daj sos tararski lub musztardowy“
1.Marynata do Tofu
Kilka godzin przed przyrządzaniem dania (najlepiej na noc) marynujemy pokrojone w plastry tofu i obficie polewamy sosem sojowym i łączymy z resztą marynaty.
Takie przygotowane plastry grillujemy kilka minut po każdej stronie (wrzucamy wraz z łososiem).
2.Winegret Curry
SKładniki zamykamy w małym słoiczku i energicznie potrząsamy. Wkładamy do lodówki
3.Łosoś z pieprzem cytrynowym
Łososia nacieramy pieprzem cytrynowym, skraplamy sosem sojowym i posypujemy przyprawą do grilla i solą. Odstawiamy na kilka godzin i pieczemy/grillujemy (najlepiej piec na zmoczonej desce cedrowej) aż do momentu, aż łosoś z wierzchu będzie ścięty, a w środku jeszcze różowy.
4.Marchewki w sosie pomarańczowym
Syrop/miód mieszamy z sokiem pomrańczowym, masłem i przyprawami (bez soli groboziarnistej). Oczyszczone marchewki (zostawiamy ok.2cm naci) umieszczamy w zamykanym woreczku foliowym, wlewamy marynatę i odstawiamy na 20min. Pieczemy na ruszcie (lub w piekarniku) zawinięte w kopertę z folii aluminiowej przez ok. 20min. Pod koniec wyjmujemy z foli, smarujemy masłem, kładziemy na ruszcie i pieczemy jeszcze ok.5min. Posypujemy gruboziarnistą solą.
Rybę układamy na grillowanym tofu. Podajemy z marchewkami i winegretem curry