Relacja z II Warsztatów KAMIS i dużo grillowych przepisów :)

O TYM JAK POKOCHAŁAM GRILLA w ciągu jednego dnia

Mówiąc bardzo szczerze..nigdy nie lubiłam grilla. Kochałam atmosferę spotkań ze znajomymi podczas grillowania, lejące się procenty i widok tlącego się ognia, ale przerażała mnie ilość tłuszczu kapiącego z kiełbasek, golonek i innych mięsiw. Jako, że na przysłowiowej diecie jestem od kiedy pamiętam, zadawalałam się kawałkiem zwęglonej kromki chleba, no i na wpół surowym ziemniakiem.

Ale,ale….. wszystko się zmieniło ponad tydzień temu, kiedy miałam okazję spędzić cały piękny, słoneczny dzień na drugich warsztatach z marką Kamis w Cook Up studio(relacje z pierwszych warsztatów przeczytaj tutaj). Wraz z Szefem Kuchni Kamis Maciejem Wawryniukiem przyrządziliśmy grillowane dania zupełnie odbiegające od tych klasycznych, znanych nam wszystkim. Na liście nie było ani kiełbasek, ani golonek. Zamiast nich pojawił się łosoś z berberysem i brązowym cukrem na deskach z drzewa cedrowego,skrzydełka w koreańskim stylu, grillowane steki z arbuza, a nawet ciasto- braai pie z boczniakami i wołowiną- przepisy na wiele dań warsztatowych znajdziecie na dole wpisu. Do dań przyrządziliśmy także wiele pysznych sosów.

Przyrządzenie naszych potraw nie zajęło dużo czasu,  za to efekt  był powalający. Wszystko z dodatkiem dużej ilości aromatycznych i kolorowych przypraw- Z racji, że każdą, wymarzoną przyprawę mieliśmy pod ręką nie żałowaliśmy w ich dosypywaniu. Każdy z nas miał za zadanie zrobić wyznaczone jedno/ dwie potrawy lub mieszanki do marynaty.  Ja wylosowałam łososia i aromatyczną mieszankę z berberysem, więc jeszcze miałam czas na podjadanie innym z talerza (do dziś nie wiem jak udało mi się przeturlać do domu). Pauli z bloga Wilk Syty  przypadło najkrwawsze zadanie z krwiście czerwonymi skrzydełkami, które jak się później okazało, warte było poświęcenia 😀 Chłopaki ErVegan i BlendMan zajęli się wegańskimi przepisami, Lena z Przepisów Tradycyjnych przygotowywała przepisy z 1856r, dziewczyny z Make Cooking Easier zrobiły między innymi pyszny sos z pestek dyni  i chilli, Paulina ze Smakowitego Kąska grillowała sandacza, Paula z Mojej Pasji Smaku wylosowała mój ukochany braai z boczniakami i wołowiną,  a Magiczny Składnik zajął się między innymi żeberkami. Oczywiście wszyscy robiliśmy o wiele więcej, ale skleroza skutecznie spowalnia moją kartę pamięci :/

Po powrocie zafascynowana nowymi smakami, postanowiłam zrobić powtórkę z rozrywki i stworzyłam swoją wariację –pieczony łosoś z pieprzem cytrynowym i winegretem curry na grillowanym marynowanym tofu z grillowanymi marchewkami w sosie pomarańczowym. Brzmi skomplikowanie, a przyrządzenie zajmuje max pół godziny 🙂

Na następnym grillu zaskoczcie znajomych oryginalnymi pomysłami ! A jeśli nie macie grilla….zawsze zostaje patelnia grillowa !

Marynata piwna do żeberek

  • 100ml jasnego piwa
  • 50ml miodu
  • 3 łyżki musztardy francuskiej KAMIS
  • po 1/2 łyżeczki Cynamonu mielonego,Kurkumy oraz Goździków i Anyżu (utartych w moździerzu)KAMIS
  • 1 łyżeczka Imbiru mieloego KAMIS
  1. Do piwa dodaj miód, cynamon, imbir, kurkumę, goździki, imbir. Dokładnie wymieszaj/zmiksuj. Na koniec dodaj musztardę francuską KAMIS. 

Berberys z chilli i kardamomem (do ryb i drobiu)

  • 2 łyżki posiekanego berberysu (zamiennik żurawina lub aronia)
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki szuonej skórki z pomarańczy
  • po ½ łyżeczki Chilli i Kardamonu KAMIS
  • 1 łyżeczka Soli morskiej w młynku KAMIS

1.Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki
2.Idealna propozycja do grillowanych ryb i drobiu

Azjatyckie Pesto

  • 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 4 łyżki prażonych migdałów
  • 3łyżki soku pomarańczowego
  • 2 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanej ostrej papryczki
  • 1 łyżeczka Imbiru mielonego KAMIS
  • ½ łyżeczki Soli morskiej w młynku KAMIS

Posiekane migdały zmiksuj razem z pozostałymi składnikami.

Krewetki z azjatyckim pesto

  • 75ml soku pomarańczowego
  • 2łyżki oliwy
  • 500g dużych krewetek obranych
  • 2 łyżeczki Imbiru mielonego KAMIS
  • 1 łyżeczka Czosnku granulowanego KAMIS
  1. Sok pomarańczowy wymieszaj z oliwą, imbirem i czosnkiem.
  2. Do marynaty dodaj krewetki, wymieszaj, odstaw minimum na 20min.do lodówki.
  3. Krewetki grilluj na kamieniu solnym 4-6min., aż będą różowe.
  4. Podawaj z azjatyckim pesto *

Marynata w korańskim stylu do skrzydełek

  • 4 łyżki miodu
  • 6 łyżek pasty Gochujang ( można zrobić własną pastę z ostrych papryk)
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 4 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki Imbiru KAMIS
  • 1 i 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego KAMIS
  1. Wszystkie składniki włóż do małej miski, dokłądnie wymieszaj. Idealnie pasuje do skrzydełek i wieprzowiny.

Braai Pie z boczniakami i wołowiną

  • 500gboczniaków
  • 3łyżki masła klarowanego- 2 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 300g pokrojonego upieczonego steka wołowego lub innego
  • 150g konfitury z czerwonej cebuli *
  • po ½ łyżeczki Tymianku, Rozmarynu i Estragonu KAMIS
  • pieprz czarny mielony i sól morska w młynku KAMIS
  • zamykany ruszt z rączką
  1. Na patelni rozgrzej 1 łyżekę masła,posmaż posiekany czosnek
  2. Dodaj pokrojoneq paski boczniaki ,smaż kilka minut dodaj zioła, dopraw solą i pieprzem.
  3. Z ciasta wykrój dwa kawałki tak,aby pasowały wielkością do rusztu
  4. Jeden kawałek ułóż na otwartym ruszcie, ciasto posmaruj konfiturą z cebuli.
  5. Dodaj boczniaki, wołowinęm przykryj drugą częścią ciasta, zamknij ruszt, posmaruj pozostalym masłem, piecz na grillu 15-20minut, często przewracając (ruszt). 
  6. Zamiast wołowiny można użyć innego mięsa lub tofu

Konfitura z czerwonej cebuli :

  • 4 duże czerwone cebule
  • 2-3 łyżki masła
  • 100ml syropu z wiśni
  • 100ml octu z czerwonego wina KAMIS
  • 3-4 Goździki KAMIS
  • 2 łyżeczki Majeranku KAMIS
  • pieprz młotkowany i sól morska KAMIS

Cebule pokrój w cienkie piórka, i podsmaż na maśle. Dodaj ocet, goździki,pieprz. Duś na wolnym ogniu 30min, podlewając wodą. Pod koniec dodaj sól i majeranek.

Sandacz z rusztu (przepis pochodzi z 1856r z „Kuchni Polskiej“ Józefa Schmidta)

Oczyszczonego i wysolonego sandacza pokraj w zwyczajne dzwonka,powybieraj z nich ości i kości, i wytrzyj każde dzwonka na sucho serwetą. Zasmaż na maśle parę cebul drobno siekanych, rozbij parę jaj o rozmieszaj z tą wychłodzoną cebulą z masłem. Maczaj wtem rybę, posypuj tartą bułką, ułóż na wysmarowanym ruszcie i piecz przed wydaniem z obu stron na rumiano; a gdy gotowe ułóż na półmisku i wydaj; osobno daj sos tararski lub musztardowy“

 

Na obiad

Pieczony łosoś z pieprzem cytrynowym, na grillowanym tofu z pomarańczową marchewką i winegretem curry

Składniki

  • ŁOSOŚ Z PIEPRZEM CYTRYNOWYM
  • Duży filet z łososia
  • Sos sojowy
  • 1 łyżeczka przyprawy do grilla klasycznego KAMIS
  • Pieprz cytrynowy i sól ziołowa KAMIS
  • cytryna (do pokropienia)
  • MARCHEWKI W SOSIE POMARAŃCZOWYM
  • 600g młodych marchewek
  • 50ml soku pomarańczowego
  • 50ml syropu z agawy lub miodu
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • szczypta pieprzu cayenne KAMIS
  • łyżeczka tymianku KAMIS
  • MARYNOWANE TOFU
  • duże opakowanie tofu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru KAMIS
  • sos sojowy
  • WINEGRET CURRY
  • 75ml oliwy
  • 2 łyżki octu winnego z białego wina KAMIS
  • 2 łyżki musztardy delikatesowej KAMIS
  • 1/2 łyżeczki Curry KAMIS
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego KAMIS
  • gruboziarnista sól lub sól czosnkowa KAMIS

1.Marynata do Tofu
Kilka godzin przed przyrządzaniem dania (najlepiej na noc) marynujemy pokrojone w plastry tofu i obficie polewamy sosem sojowym i łączymy z resztą marynaty.
Takie przygotowane plastry grillujemy kilka minut po każdej stronie (wrzucamy wraz z łososiem).

2.Winegret Curry
SKładniki zamykamy w małym słoiczku i energicznie potrząsamy. Wkładamy do lodówki

3.Łosoś z pieprzem cytrynowym
Łososia nacieramy pieprzem cytrynowym, skraplamy sosem sojowym i posypujemy przyprawą do grilla i solą. Odstawiamy na kilka godzin i pieczemy/grillujemy (najlepiej piec na zmoczonej desce cedrowej) aż do momentu, aż łosoś z wierzchu będzie ścięty, a w środku jeszcze różowy.

4.Marchewki w sosie pomarańczowym
Syrop/miód mieszamy z sokiem pomrańczowym, masłem i przyprawami (bez soli groboziarnistej). Oczyszczone marchewki (zostawiamy ok.2cm naci) umieszczamy w zamykanym woreczku foliowym, wlewamy marynatę i odstawiamy na 20min. Pieczemy na ruszcie (lub w piekarniku) zawinięte w kopertę z folii aluminiowej przez ok. 20min. Pod koniec wyjmujemy z foli, smarujemy masłem, kładziemy na ruszcie i pieczemy jeszcze ok.5min. Posypujemy gruboziarnistą solą.

Rybę układamy na grillowanym tofu. Podajemy z marchewkami i winegretem curry

Udostępnij przepis!

Zostaw Odpowiedź