Dziś bez zbędnych wypocin. Pyszny chlebek z suszonymi pomidorami i oliwkami ląduje na śniadaniowy stół. W smaku trochę przypomina pizzę, przez co idealnie wpasuje się do duetu pomidorów z mozzarellą. Idealny na sobotnie śniadanie !  Spróbujcie sami !

Przepis zainspirowany przepisem z tego bloga

 

 

śniadanie

Prowansalski chlebek z suszonymi pomidorami i oliwkami

Składniki

  • 350g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki wody (letniej)
  • 20 g drożdży + 1 łyżeczka cukru
  • po 50g suszonych pomidorów i oliwek
  • 40g oliwy lub oleju z suszonych pomidorów
  • 1 łyżka soli himalajskiej
  • po 1 łyżeczce suszonych ziół:, np.oregano, ziół prowansalskich, bazylii

Suszone pomidory wraz z oliwkami kroimy mniejsze kawałki. Do miseczki lub kubka wkładamy drożdże, zasypujemy cukrem i dodajemy wodę. Odstawiamy na bok i czekamy, aż drożdże zaczną działać. Do osobnego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy sól, rozczyn (drożdże muszą już pracować) i olej/oliwę. Zagniatamy elastyczne ciasto.  Dodajemy pomidory wraz z oliwkami i ponownie zagniatamy.  Wyjmujemy ciasto na oprószony mąką blat i formujemy bochenek. Uformowany chlebek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut (aż podwoi swoją objętość).Przed samym pieczeniem chleb zwilżamy wodą (możemy także posypać ulubionymi ziarnami). Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200’C na opcji góra-dół przez ok. 45 minut. Studzimy na kuchennej kratce.

Udostępnij przepis!

Zostaw Odpowiedź