Ja wiem. Może to nie najlepszy czas na dzielenie się z Wami przepisem na super oryginalną kapustę niecałe 24h przed Wigilią, alee…pomyślałam,że może komuś nie wyszedł bigos, albo w ferworze przygotowań okazało się że zupełnie zapomniał o kapuście, a może….a nieważne zresztą. W każdym razie przygotowanie jej nie zajmie więcej niż 30min. Kapusta jest bardzo oryginalna i zapewniam,że Wasze kubki smakowe oszaleją, gdyż nie będą na to przygotowane.. podejrzewam, że to dlatego,iż w głowie nastawiamy się na kwaśny smak kapusty, a w zamian dostajemy słodkawo-orientalny posmak z wyraźną nutą imbiru. Idealnie pasuje do łososia, natomiast nie wiem jak będzie smakowała w towarzystwie pana karpia. Zdecydowanie polecam wypróbowanie tego przepisu, żeby wprowadzić trochę wariactwa na Wasz stół.

Przepis ten poznałam na Wigilijnych warsztatach z Lidlem prowadzonych przez Karola Okrasę. Także to Jego szalony pomysł na kapustę, bo samej by nigdy mi nie przyszło do głowy wlać mleczko kokosowe do kwaśnej kapusty. Oprócz próbowania orientalnej kapusty na warsztatch robiliśmy też inne szalone potrawy jak np.Pierogi z prażonym jabłkiem i kaszą jaglaną z sosem makowo-limonkowym, Tatar z Karpia z jabłkiem i sosem szczawiowym i wiele innych pysznych wariactw. Wszytsko było świetne i nietuzinkowe, ale to kapusta utkwiła mi najbardziej w pamięci. Pomyślałam, że grzech się z Wami nie podzielić tym szalonym przepisem <3

Jeśli wypróbujecie proszę dajcie znać w komentarzu jakie były Wasze doznania i odczucia 🙂 !

WESOŁYCH ŚWIĄT KOCHANI <3 !

A tu dzielę się z Wami zdjęciami z warsztatów (i odwiedzin w przetwórni jabłek):

fot.Filip Okopny

Na Wigilię i nie tylko

Orientalna kapusta z curry (idealny dodatek do łososia)

Składniki

  • Przyprawy (imbir mielony, cynamon, curry, kardamon, papryka ostra)
  • kapusta kiszona – 200g
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka pasty curry
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • pół łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 limonka
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka masła
  • Szalotka – 2 szt.
  • 50 ml śmietanki słodkiej 30%
  • sól, biały mielony pieprz i oliwa
  • Filet z łososia – 500g

„Przygotowanie:

– cebulę szalotkę i czosnek posiekaj drobno
– przesmaż na oliwie z masłem tak by tylko delikatnie zeszklić
– dodaj pastę curry i proszek curry
– podsmaż ok 30 sekund na wolnym ogniu tak by się nie przypaliło
– dodaj imbir i mleko kokosowe oraz śmietankę
– gotuj ok. 5 minut aż sos ładnie zgęstnieje
– na koniec dodaj surową kapustę lekko przesiekaną i duś wszystko ok. 5 minut
– dopraw miodem, sokiem z limonki oraz startą skórką z limonki
– „dodaj posiekaną kolendrę, sól i pieprz oraz na koniec pokrojone jabłko (już nie gotuj)
Łososia pokroić na steki bez skóry, obtoczyć z dwóch stron w przyprawach i delikatnie opalić
na suchej patelni.
Odstawić do odpoczęcia i pokroić w plastry o szerokości ok. 2 cm, lub połamać na kawałki.”

Udostępnij przepis!

Zostaw Odpowiedź