Szukałam długo idealnego ciasta na stół Bożonarodzeniowy. Znalazłam ! Znalazłam ciasto, które jest tak pyszne, że chyba każde święto będzie dobrą okazją do powtarzania tego przepisu. Jest niesamowicie wilgotne i  pięknie pachnące korzennymi przyprawami !  Imbir i melasa  sprawiają, że zachowuje ono równowagę słodyczy i nawet można wyczuć wytrawną nutę. Idealnie komponuje się z kubkem gorącego mleka czy czekolady. Po prostu do zrobienia i nie tylko na Święta 🙂 Ja zaraz wkładam kolejną blaszkę do piekarnika, żeby mieć co zjeść w Nowym Roku 🙂

P.S
Przepis zaczerpnięty z bloga kornikwkuchni.pl (Przepis z książki Scandilicious baking – S.Johansen)

Wilgotne ciasto korzenne z melasą

Składniki

  • 125 g masła
  • 175 g brązowego cukru
  • 150 ml melasy
  • 250 ml maślanki * (ja użyłam jogurtu naturalnego)
  • 2 jajka
  • 175 g mąki jasnej orkiszowej (może być zwykła pszenna) i 75 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub pełnoziarnistej pszennej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • przyprawy:: 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki świeżo startego imbiru 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1/2 startej gałki muszkatołowej (dałam czubatą łyżeczkę) 1/2 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżki kakao (ewentualnie) *- ja nie użyłam, a ciasto i tak ma piękny kolor
  • DODATKI:
  • duża garść suszonej żurawiny/ drobno posiekana czekolada/posiekane orzechy
  • cukier puder/gorzka czekolada/lukier do DEKORACJI

Masło wraz z cukrem, melasą umieszczamy w garnku na średnim gazie. Gotujemy i czekamy, aż wszystkie składniki rozpuszczą się i zmienią w jednolitą masę. Studzimy.
Suche składniki (mąki, sodę, proszek, *kakao, przyprawy i sól) mieszamy w oddzielnej misce.
Jajka ubijamy z maślanką*. Dodajemy masło z cukrem i melasą, cały czas ubijając. Wsypujemy suche składniki na kilka razy, czekając za każdym razem, aż poprzednia porcja wymiesza się z ciastem. Na koniec dodajemy ewentualne dodatki*:żurawinę, posiekaną czekoladę czy orzechy. Gotowe ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 29×9 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 150 stopni (termoobieg) przez około 40 minut – do suchego patyczka.Po upieczeniu ciasto studzimy przez 15 minut w foremce, a następnie na kratce.
Możemy udekorować cukrem pudrem, rozpuszczoną czekoladą, lukrem lub polewą z kakao

Udostępnij przepis!

Zostaw Odpowiedź