miłość do tego ciasta zaczęła się tak:
– chcesz pyszne brownie?
– no nie wiem, jestem na diecie… (zawahanie i czekanie aż ktoś zabije we mnie wewnętrzne wyrzuty)
– ale to zdrowe brownie…choć nie powiem Ci z czego ono jest,póki go nie zjesz !
Cisza. Boję się. Nie wiem już czy wciąż wolę zabijać te wyrzuty czy po prostu zrezygnować z tego dziwnego wypieku, wiedząc że raczej nic tu dobrego nie zjem. Waham się. Nie ufam, ale co tam..najwyżej czekoladę zliżę czubkiem języka.
Wyjadłam, wylizałam nawet ostatni okruszek i poprosiłam o drugą, większą porcję ! VICTORIA, czyli da się na diecie prosić o drugi kawałek :p

Nie wierzyłam, że istnieją ciasta, które mogę jeść bez wyrzutów sumienia. Nie wierzyłam, że ciasto z czerwonej fasoli może mi smakować i że pięć łyżek ksylitolu wystarczy by osłodzić dużą brytfankę.
I pewnie w tej słodkiej niewiedzy bym utknęła, gdyby nie moja cudowna kumpela, która potrafi pocieszyć zawsze kopniakiem w cztery litery, kubkiem gorącej kawy i ciastem z…czerwonej fasoli !
Obyśmy zostały teściowymi naszych dzieci, wtedy tak do starości mogłybyśmy tak zdrowo grzeczyć 😀

(przepis zaczerpnięty i lekko zmodyfikowany z gazetki sklepu Piotr i Paweł)

Brownie z czerwonej fasoli

Składniki

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 dojrzały banan
  • 2 jajka
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 jajka (wolny wybieg)
  • 1 łyżeczka cynamonu (dodatkowo)
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • DODATKI
  • duża garść orzechów i suszonej żurawiny
  • 1 tabliczka czekolady (100g) + 1 łyżka oleju kokosowego

Czerwoną fasolę przepłukujemy i odsączamy. Blendujemy na masę. Dodajemy (sparzone wcześniej) jajka, obranego i pokrojonego banana,kakako, cukier, cynamon, proszek i olej. Dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i żurawinę. Przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika w 180 C na ok.40min.
Czekoladę wraz z olejem rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i co jakiś czas mieszamy.
Na ostudzone ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladę z olejem.

Udostępnij przepis!

6 Responses to
    1. Kulinarna Fuzja

      Magda, moja keksówka ma rozmiar ok.26×12, ale robiłam je również w większej keksówce i wyszło równie dobre. Było tylko niższe 🙂 Jeśli chcesz żeby bardziej wyrosło możesz dodać o 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia więcej 🙂
      Pozdrawiam !

Zostaw Odpowiedź