To moje ulubione ciasto śliwkowe na maślance ! Jest aromatyczne, wilgotne i długo utrzymuje świeżość. Po prostu musicie wypróbować !
Śliwki myjemy, kroimy na połówki i drylujemy. Osuszamy i wkładamy do miski, łączymy z cukrem waniliowym i cynamonem. Odstawiamy.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka łączymy z solą i miksujemy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i żółtka i dalej miksujemy. Ucieramy na jak najniższych obrotach, wlewając powoli maślankę i oliwę.
Mąkę i proszek przesiewamy przez sito i wsypujemy do masy-mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy cukier waniliowy oraz aromat i jeszcze raz mieszamy.Natłuszczamy blachę i posypujemy odrobinę bułki tartej lub wykładamy formę papierem. Wlewamy do niej ciasto i układamy śliwki-miąższem do góry. Pieczemy ok. 1h w 180 C.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.