Co oznacza smak dla Ciebie? Pytasz mnie podczas jednej z kolacji.

Nie wiem czym jest dla Ciebie, ale dla mnie to połączenie kilku składników i stworzenie idealnej proporcji:
wykwintności, przy zachowaniu prostoty,
aromatu, przy zachowaniu delikatności
i
miłości, przy zachowaniu umiaru…

Bo dobry smak to ten, który zostaje do końca życia w pamięci.
A niekiedy powstaje on całkiem przypadkowo. Tak jak dziś, kiedy zaatakowana chorobą, próbowałam skomponować obiad z kilku składników pozostałych w lodówce. To jeden z tych dobrych, prostych smaków !

Na obiad

Makaron z szałwią i suszonymi pomiodorami najlepszy !

Składniki

  • makaron (na dwie osoby)
  • 2 duże łyżki masła + 1 łyżka oliwy
  • ok.10 dużych listków świeżej szałwii (plus 10 do dekoracji)
  • 2 ząbki czosnku
  • garść świeżych liści bazylii
  • ok. 7 suszonych pomidorów
  • 1 łyżka Pesto (opcjonalnie)
  • sól, pieprz (najlepiej odrobina czarnego i cayenne)
  • parmezan

Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente.
W małym garnku, na małym ogniu, rozpuszczamy masło . Uważamy, żeby nie spalić. Dodajemy oliwę oraz liście szałwii. Gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 5min.
W tym czasie kroimy suszone pomidory na paski oraz drobniutko rozgnieciony (dłonią lub stroną noża) czosnek. Wrzucamy wszystko do sosu. Gotujemy jeszcze ok. 2 min, ciągle mieszając.
Przyprawiamy do smaku, dodajemy pesto (opcjonalnie) i zdejmujemy z ognia. Sos łączymy z makaronem. Posypujemy świeżymi listkami oraz serem.

Udostępnij przepis!

Leave a Reply