Co ma moda do gotowania? Myślicie, że mało? Może nawet nic?
Ja niedawno odkryłam,że te dwie, na pozór odmienne dziedziny, mają ze sobą wiele wspólnego. Nosicie czasem miętowe sukienki bezowe? A może lubicie małą czarną na śniadanie?
Co prawda, każde z tych słów kojarzy się z ubiorem, ale czy nie mówi także o jedzeniu?
Czy jedzenie to nie moda? Dziś wszyscy jesteśmy wegetarianami, jutro weganami. Za kilka lat przestaniemy jeść masło, aby po kilku latach stwierdzić, że zamiast tego nie powinniśmy jeść soi. I tak w kółko.
Ale póki co zajadam się pysznym ciastkiem z truskawkami i nie zamierzam go nikomu oddawać 🙂
Oto przepis na moje ukochane ciasto truskawkowe. Najlepsze jakie jadłam ! Zaskakująco wilgotne.W towarzystwie słodkich truskawek i chrupiącej kruszonki. Cukier truskawkowy możecie znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością lub lepiej wyposażonych delikatesach, nie jest on niezbędny, więc spokojnie możecie go zastąpić cukrem z prawdziwą wanilią lub brązowym.
Awokado obieramy ze skórki i wkładamy do miseczki. Szatkujemy bazylię i czosnek i mieszamy w awokado. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami.
Robimy jajka w koszulkach- zagotowujemy wodę w rondelku. Dodajemy łyżkę octu. Kiedy zacznie wrzeć zmniejszamy ogień, tak aby po bokach pojawiały się bąbelki. W miejsce, gdzie nie ma bąbelków wbijamy jajko, z bardzo małej odległości. Delikatnie zwiększamy ogień, żeby się gotowało ,ale nie za mocno. Gotujemy 2 min i wyjmujemy, za pomocą łyżki cedzakowej.
Chleb smarujemy delikatnie masłem ( jeśli chleb jest ciepły- masło się fajnie nam rozpuści), nakładamy mus z awokado, szynkę parmeńską oraz jajka w koszulkach. Dekorujemy szczypiorkiem, listkami bazylii, oliwkami.
Pycha!