Pomiędzy pieluchami a jajkami stroję dom w wielkanocne króliczki. Pomiędzy drzemkami Bunia sięgam po trzepaczkę i robię babę. Myślę, że to będzie piękna Wielkanoc 🙂

Wielkanoc z krówkową babą w roli głównej 🙂

Na deser

Babka wielkanocna z kajmakiem,ajerkoniakiem i sosem krówkowym

Składniki

  • 4 jajka
  • 150 cukru
  • 300g mąki
  • 200g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125ml ajerkoniaku
  • 1/2 puszki kajmaku
  • 100m naturalnego jogurtu lub maślanki
  • SOS KRÓWKOWY
  • 140g krówek + 6łyżek mleka

Kajmak mieszamy z maślanką. Osobno ucieramy masło z cukrem na białą, jednolitą masę. Po kolei dorzucamy jajka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz maślankowy kajmak. Miksujemy do połączenia składników. Formę do pieczenia natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą, po czym przelewamy do niej surowe ciasto. Pieczemy około 50min w 180C, aż do uzyskania suchego patyczka.

Sos:

Krówki wraz z mlekiem rozpuszczamy w rondelku, aż uzyskamy płynny, gęsty sos do polania. Polewamy ostudzoną babę i dekorujemy płatkami migdałowymi.

Udostępnij przepis!

Leave a Reply