Pomiędzy pieluchami a jajkami stroję dom w wielkanocne króliczki. Pomiędzy drzemkami Bunia sięgam po trzepaczkę i robię babę. Myślę, że to będzie piękna Wielkanoc 🙂
Wielkanoc z krówkową babą w roli głównej 🙂
Kajmak mieszamy z maślanką. Osobno ucieramy masło z cukrem na białą, jednolitą masę. Po kolei dorzucamy jajka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz maślankowy kajmak. Miksujemy do połączenia składników. Formę do pieczenia natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą, po czym przelewamy do niej surowe ciasto. Pieczemy około 50min w 180C, aż do uzyskania suchego patyczka.
Sos:
Krówki wraz z mlekiem rozpuszczamy w rondelku, aż uzyskamy płynny, gęsty sos do polania. Polewamy ostudzoną babę i dekorujemy płatkami migdałowymi.