To najprostszy sposób na słodkie bataty z rozmarynem. Jedno z tych dań, które się ceni za to, że samo się robi. Pożeramy je na lunch, jako dodatek do łososia, kurczaka czy jako przekąska przed telewizorem . Nie zapomnijcie pomaczać w sosie 🙂  

na lunch, obi

Frytki z batatów z jogurtowym sosem

Składniki

  • BATATY
  • 2 bataty
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka świeżego rozmarynu
  • sól, pieprz cayenne
  • SOS
  • mały kubek jogurtu
  • po łyżce posiekanego świeżego koperku, bazyli, a także suszonej papryki czerwonej (słodkiej lub wędzonej)
  • sól, świeżo mielony pieprz czarny
  • łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku (opcja dla niekarmiących)
  • łyżeczka majonezu (opcjonalnie)

Bataty myjemy i szorujemy szczoteczką (możemy także obrać) kroimy na paseczki. Polewamy oliwą i posypujemy ziołami. Odstawiamy.
Przygotowujemy sos-składniki dokładnie ze sobą mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Ziemniaki wrzucamy na blachę do pieczenia- uważamy, żeby były rozłożone i nie nachodziły na siebie. Pieczemy w 200C przez ok.20 min, a następnie nastawić funkcję grilla i piec jeszcze ok.5min.

Podajemy ze schłodzonym sosem.

Udostępnij przepis!

3 Responses
  1. Ola

    A co ma czosnek do karmienia? To jakies bzdury! Fenomen kp polega na tym ze dziecko juz orzez pierwsze 6 mcy uczy sie smakow poprzez mleko! Jedzmy czosnek, cebule i inne przyprawy karmiac!

    1. Kulinarna Fuzja

      Hej Ola, jak najbardziej się zgadzam. Ja w ciąży i podczas karmmienia jadłam absolutnie wszystko 🙂 Chociaż kiedyś przesadziłam z cebulą i Buniek miał całą noc problem z brzuszkiem, więc wszystko z umiarem 😉

Leave a Reply