Relacja z warsztatów Kamis i szczypta inspiracji

Całkiem niedawno, czyli prawie pół roku temu brałam udział w cudownych warsztatach organizowanych przez markę Kamis. Data była dość oryginalna, bo był to piątek 13stycznia i choć brzmiał bardzo przerażająco, okazał się niezwykle owocny i udany. Warsztaty miały miejsce w CookUp Studio, a postanowiłam ten wpis przenieść na moją nową stronę, gdyż jestem świeżo po cudownej powtórce, czyli drugich warsztatach Kamisa.

Ale zanim opowiem Wam co grillowaliśmy teraz, powspominam trochę 🙂

  W tym roku trendsetterzy stawiają na kuchnię inspirowaną Dalekim i Bliskim Wschodem, a więc pojawia się dużo orientalnych przypraw i wiele składników dotąd omijanych lub jeszcze nie do końca poznanych. Duży nacisk kładzie się na śniadania, które mają być pełnowartościowym posiłkiem i które zaskoczą wyrazistym smakiem oraz intensywnością przypraw. Porzućmy schematy i zamiast nudnych kanapek, przygotujmy coś rozgrzewającego, co doda nam sił na cały dlugi dzień. Zamiast owsianki ugotujmy congee, czyli zupę ryżową z Dalekiego Wschodu. Tradycyjnie jest ona podawana na słono, jednak możemy połączyć ją także z rozgrzewającymi przyprawami. Jeśli jesteście zaś miłośnikami granoli, z pewnością przypadnie Wam do gustu, mój ulubiony warsztatowy przepis, na prażone ziarna Sorgo (dostępme w sklepach organicznych) z syropem z agawy i rozgrzewającymi przyprawami jak m.in. cynamon,czy kardamon. Ten przepis z pewnością wkrótce pojawi się na blogu.

Zwolennicy wytrawniejszych śniadań polubią pomysł na hash, czyli danie z patelni z dużą ilością przypraw, mielonym mięsem, ciecierzycą oraz pieczonymi warzywami. Świetnym dodatkiem do tego będzie pikantny sos skhug zawierający m.in. kmin, kardamon, czy chilli.

Do łask wraca także plancha, czyli płaska płyta grillowa. Możemy ją użyć zarówno do grillowania warzyw z rybą jak i przygotowania chlebka z ziemniaka, na który (lekko zmodyfikowany) przepis znajdziecie poniżej. To świetna i zdrowa alternatywa dla zwykłego grilla.

Żółtka natomiast wychodzą ze strefy śniadaniowej, aby wylądować w shakshuce lub w bulionie kimchi w postaci sadzonych. Możemy je również zamarynować w sosie sojowym i imbirze przez 6 godzin i wykorzystać do sałatki Gado Gado, czy zjeść na toście z krewetkami. Warto również spróbować opakować je w sól i przyprawy i suszyć kilka dni, aby później zetrzeć i posypać nimi makaron lub inne dania. Podobno smak ten jest bliski odkryciu smaku umami, więc warto go wypróbować.

SŁODKO- PIKANTNIE
Słodkie zaś potrawy spróbujcie połączyć się z pikantnym akcentem, np. syrop daktylowy z dodatkiem pieprzu i użyjcie go do deseru z Hawajskim Poke ze smoczym owocem i truskawkami.
W przepisach wykorzystujcie także jagody berberysu, owoc chlebowca, smoczy owoc, mangostan i wiele innych nowych, niespodziewanych składników.

WARSZTATY
Podczas warsztatów mieliśmy okazję przygotować, pod okiem mistrza, całą paletę dań: od śniadania do kolacji. Podzieleni na pięć grup sprawnie uwijaliśmy się przy garach, aby po zaledwie dwóch godzinach móc spróbować przygotowane potrawy. Przepisy zostały stworzone w oparciu o najnowsze smakowe trendy i doprawione dużą ilością przypraw uszlachetniających nasze potrawy.
Na stole pojawiły się między innymi takie dania jak granola z sorgo, perska zupa Minestrone, Ryżowo jęczmienne congee z mango, Śródziemnomorska warzywna Shakshuka czy Crostata z gruszką z berberysem. Wszystkie przepisy znajdziecie na stronie Kamis.


Do dań przygotowywaliśmy także wiele mieszanek przypraw m.in. Turecki Baharat, czy marynatę z pieprzem z Espelette inspirowaną kuchnią baskijską, Pojawiły się także różne sosy, jak np. sos Adobo Negro z piwem i sezamem, Sos Romesco z grillowanej papryki oraz hiszpański sos Mojo Verde, który swoją piękną zieloną barwę zawdzięcza kolendrze i pietruszce. Sos Skhug natomiast powstał z połączenia chilli z kminem, kardamonem oraz posiekanymi ziołami
Nam (Anita byłaś cudowną partnerką !:) trafiły się grillowane warzywa i rybę na Planche,a także chlebek z ziemniaka. Same pyszności, a przepis na chlebek tak mi się spodobal, że postanowiłam go od razu wykorzystać w domu.

Inspirując się powyższymi przepisami postanowiłam, że połącze kilka kultur, czyli turecką przyprawę z indyjskim sosem i stworzę w kuchni coś zupełnie nowego. W chlebkach zamiast zwykłego ziemniaka, użyłam jego słodką odmianę i dodałam odrobinę cynamonu. Z racji, że nie posiadam planchy, zrobiłam je na na suchej patelni. Wyszło rewelacyjnie !

Na biad

Curry z kurczakiem Baharat i chlebki z batatów

Składniki

  • PRZYPRAWA BAHARAT (przepis na 20 łyżek): 2 łyżki Kminu rzymskiego mielonego, 1 łyżka grubo zmielonego pieprzu czarnego ziarnistego w torebce, 1 łyżka zmielonych liści Kolendry, 1 łyżka Papryki słodkiej w torebce, 2 łyżeczki mięty 1 ziaren Kardamon (owoce) , usunąć łupiny i zmielić 1 łyżeczka Cynamonu mielonego w torebce 1/2 łyżeczki zmielonych Goździków w torebce 1/2 łyżeczki Gałki muszkatołowej mielonej
  • 2 łyżki Kmin rzymski mielony
  • łyżka grubo zmielonego Pieprz czarny ziarnisty w torebce
  • 1 łyżka zmielonych liści Kolendra w liściach
  • 1 łyżka Papryka słodka w torebce
  • łyżeczki mięty
  • 1 ziaren Kardamon owoce , usunąć łupiny i zmielić
  • 1 łyżeczka Cynamon mielony w torebce
  • 1/2 łyżeczki zmielonych Goździki w torebce
  • 1/2 łyżeczki Gałka muszkatołowa mielona
  • CURRY Z KURCZAKIEM
  • 4 mniejsze filety z kurczaka (ekologiczne są zawsze małej wielkości)
  • 1 lub 2 łyżeczki przyprawy Baharat
  • sól, pieprz
  • puszka mleka kokosowego ( w puszce) oraz 200ml śmietany lub jogurtu
  • 2łyżki pasty curry
  • 1 cebula lub 3 szalotki
  • łyżeczka startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: szczypta pieprzu cayenne, łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka soku z limonki
  • olej kokosowy lub inny
  • świeża pietruszka lub kolendra (posiekana)
  • CHLEBKI BATATOWE
  • 1 batat
  • 50g stopionego masła
  • 1łyżeczka cynamonu
  • 1roztrzepane jajko
  • 25g sera typu parmezan

Przyprawy na Baharat odstawiamy na jakiś czas, aby smaki sie ze sobą łączą..

Curry
Przyprawy na Turecki Baharat łączymy ze sobą w moździerzu. Przesypujemy do słoiczka i zamykamy.
Filety kroimy na drobne kawałki i posypujemy przyprawą Baharat, solimy i pieprzymy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin (możemy na całą noc).
Cebulę lub szalotki siekamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowyn. Po chwili dodajemy posiekany czosnek oraz starty imbir. Cały czas mieszamy. Kiedy cebula będzie zarumieniona dorzucamy kurczaka. Obsmażamy z dwóch stron, aby się zarumienił. Zmniejszamy ogień i dodajemy pastę curry oraz kurkumę. Smażymy kilka minut cały czas mieszając, po czym dodajemy mleko kokosowe i gotujemy ok.5-7minut, aż sos stanie się gęsty, a kurczak dojdzie. Na koniec dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem cayenne. Posypujemy zieleniną.

Chlebki z batata:
Ziemniaka lub batata przygotowujemy w mikrofalówce. Jeśli jej nie mamy możemy ugotować lub upiec. Dokładnie go myjemy, suszymy i widelcem nakłuwamy w kilku miejscach. Wstawiamy do mikrofalówki na ok.8minut na wysoką temperaturę. Po tym czasie sprawdzamy czy ziemniak jest ugotowany-wystarczy go przekroić i obieramy ze skórki. Masło rozpuszczamy i studzimy w tym czasie. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Jeśli za bardzo się klei musimy podsypać jeszcze więcej mąki. Ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy na placek o grubości 1cm. Jeśli nie macie planchy, polecam zrobić to na dobrze rozgrzanej teflonowej patelni. Jeśli nasza patelnia jest za mała podzielmy ciasto na kawałki i smażmy porcjami ok.3minut na każdą stronę. Podajemy z curry lub z wymienionymi wcześniej sosami.

Udostępnij przepis!

Leave a Reply