Dziś szybki wpis, tak jak szybka jest ta tarta. Wystarczy zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na min. 1 godzinę(wersja ekspresowa to włożenie do zamrażarki na 30min). Ja mam zwyczaj,że przygotowuję kilka porcji ciasta kruchego i wkładam je do zamrażalnika. Przed przyjściem gości lub kiedy rodzi się pytanie „czy mamy coś słodkiego w domu” rozmrażam je na blacie, rozwałkowuję, układam sezonowe owoce lub konfiturę i zapiekam. Nie ma nic cudowniejszego niż szybki, gorący i aromatyczny placek z gałką zimnych lodów !
Tym razem z soczystymi truskawkami, przesłodkimi czereśniami i orzeźwiającą miętą !
1.Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy kulę. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na min.1h lub zamrażalnika (dla spieszacych się, na ok.30min).
2. Owoce myjemy i szypułkujemy truskawki oraz drylujemy czereśnie. Truskawki kroimy w grubsze plastry lub w ćwiartki. Czereśnie kroimy na pół. Łączymy z mąką ziemniaczaną i cukrem. Dokładnie, ale bardzo ostrożnie mieszamy i odstawiamy.
3. Ciasto po wyjęciu na chwilę odkładamy, aby doszło do temperatury pokojowej. Rozwałkowujemy na jeden duży placek lub kilka mniejszych (ok 3 sztuki średniej wielkości). Dno posypujemy odrobiną płatków owsianych (aby dno bardzo nie przesiąkło), na to układamy owoce, pozostawiają brzegi. Zawijamy je w zakładkę, tak aby powstała kieszonka na owoce. Pieczemy ok. 30-35min (aż brzegi się zarumienią) w 200 stopniach lub nieco krócej w 190 C z funkcją termoobiegu.
4. Posypujemy posiekaną miętą.
5.Podajemy na gorąco z lodami, posypane migdałami ostudzone posypane cukrem pudrem lub z cukrem gruboziarnistym
bardzo apetycznie wygląda. Ja do ciasta kruchego dodaję jeszcze łyżkę kwaśnej śmietany. Robi cuda – warto spróbować 🙂 Jak tylko dojem tatrę, którą zrobiłam wczoraj to na pewno wypróbuję Twoją 🙂
Tak, też tak często robię 🙂 wypróbuj i daj znać jak wyszło !
Jakie cudne maleństwa <3