Dziś szybki wpis, tak jak szybka jest ta tarta. Wystarczy zagnieść ciasto, włożyć do lodówki  na min. 1 godzinę(wersja ekspresowa to włożenie do zamrażarki na 30min). Ja mam zwyczaj,że przygotowuję kilka porcji ciasta kruchego i wkładam je do zamrażalnika. Przed przyjściem gości lub kiedy rodzi się pytanie „czy mamy coś słodkiego w domu”  rozmrażam je na blacie, rozwałkowuję, układam sezonowe owoce lub konfiturę i zapiekam. Nie ma nic cudowniejszego niż szybki, gorący i aromatyczny placek z gałką zimnych lodów !

Tym razem z soczystymi truskawkami, przesłodkimi czereśniami i orzeźwiającą miętą !

 

Na deser

Tarta Galette z truskawkami, czereśniami i miętą

Składniki

  • CIASTO KRUCHE
  • 300g mąki
  • 170g masła
  • 3 duże łyżki cukru pudru
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • NADZIENIE
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • ok.300g truskawek
  • ok.200g czereśni
  • 2 łyżki skrobii ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki brązowego cukru (w zależności od słodkosci owoców-można w ogóle pominąć)
  • garść świeżej mięty
  • DODATKI (cukier puder do posypania / migdały w płatkach / lody śmietankowe lub waniliowe

1.Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy kulę. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na min.1h lub zamrażalnika (dla spieszacych się, na ok.30min).

2. Owoce myjemy i  szypułkujemy truskawki oraz drylujemy czereśnie. Truskawki kroimy w grubsze plastry lub w ćwiartki. Czereśnie kroimy na pół. Łączymy z mąką ziemniaczaną i cukrem. Dokładnie, ale bardzo ostrożnie mieszamy i odstawiamy.

3. Ciasto po wyjęciu na chwilę odkładamy, aby doszło do temperatury pokojowej. Rozwałkowujemy na jeden duży placek  lub kilka mniejszych (ok 3 sztuki średniej wielkości). Dno posypujemy odrobiną płatków owsianych (aby  dno bardzo nie przesiąkło), na to układamy owoce, pozostawiają brzegi. Zawijamy je w zakładkę, tak aby powstała kieszonka na owoce. Pieczemy ok. 30-35min (aż brzegi się zarumienią) w 200 stopniach lub nieco krócej w 190 C z funkcją termoobiegu.

4. Posypujemy posiekaną miętą.

5.Podajemy na gorąco z lodami, posypane migdałami ostudzone posypane cukrem pudrem lub z cukrem gruboziarnistym

Udostępnij przepis!

3 Responses
  1. bardzo apetycznie wygląda. Ja do ciasta kruchego dodaję jeszcze łyżkę kwaśnej śmietany. Robi cuda – warto spróbować 🙂 Jak tylko dojem tatrę, którą zrobiłam wczoraj to na pewno wypróbuję Twoją 🙂

Leave a Reply