Dziś bez zbędnych wypocin. Pyszny chlebek z suszonymi pomidorami i oliwkami ląduje na śniadaniowy stół. W smaku trochę przypomina pizzę, przez co idealnie wpasuje się do duetu pomidorów z mozzarellą. Idealny na sobotnie śniadanie ! Spróbujcie sami !
Przepis zainspirowany przepisem z tego bloga
Suszone pomidory wraz z oliwkami kroimy mniejsze kawałki. Do miseczki lub kubka wkładamy drożdże, zasypujemy cukrem i dodajemy wodę. Odstawiamy na bok i czekamy, aż drożdże zaczną działać. Do osobnego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy sól, rozczyn (drożdże muszą już pracować) i olej/oliwę. Zagniatamy elastyczne ciasto. Dodajemy pomidory wraz z oliwkami i ponownie zagniatamy. Wyjmujemy ciasto na oprószony mąką blat i formujemy bochenek. Uformowany chlebek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut (aż podwoi swoją objętość).Przed samym pieczeniem chleb zwilżamy wodą (możemy także posypać ulubionymi ziarnami). Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200’C na opcji góra-dół przez ok. 45 minut. Studzimy na kuchennej kratce.